

Bonjour! 16.04.2018 r. w Zespole Szkół Specjalnych w Strzegomiu został zorganizowany po raz pierwszy ”Dzień Francuski”, poświęcony Francji i jej kulturze. Gimnazjaliści pod opieką pani Anny Kowalewskiej przygotowali prezentację o Paryżu, znanych postaciach i zabytkach. Każdy mógł dowiedzieć się czegoś ciekawego o Francji, a przy tym miło spędzić czas. I tak np.: kogut galijski (le coq galuois) był symbolem Galii i celtyckich Galów. Następnie przejęli go Frankowie, od których wywodzą się dzisiejsi Francuzi. W języku łacińskim gallus oznaczał zarówno koguta, jak i Celta (Gala), możliwe więc, że symbol ten wziął się z prostej gry słów. Któż nie zna przygód Asteriksa i Obeliksa ze sławnego francuskiego komiksu? Kto nie lubi komedii Louisa de Funesa? A czy z klocków można spróbować zbudować na dywanie Wersal? Dlaczego barwy narodowe to błękit, biel i czerwień, a hymnem jest Marsylianka?
Nie zapomniano również o tym, że Paryż to stolica mody i elegancji. Można było obejrzeć pokaz makijażu w wykonaniu uczniów. W rolę modelek wcieliły się panie: Urszula Konieczna i Dominika Kubacka, organizatorka szkolnego konkursu technicznego „Wieża Eiffla 3D”. Uczniowie pod kierownictwem nauczycieli przygotowali makiety różnej wielkości. Jury przyznało I miejsce najwyższej wieży, wykonanej z tektury przez klasę I-III PU wraz z paniami: Moniką Kasprzycką i Jadwigą Busztą, pozostali uczestniczy tego konkursu dostali wyróżnienia w dwóch kategoriach: prace grupowe i indywidualne. Nagrodą były słodycze. „Jak pięknie jest nad Sekwaną! Paryż to naprawdę urokliwe miasto i w dzień i w nocy. Warto je zobaczyć! Ileżtam atrakcji i miejsc do zwiedzania podczas wycieczki! No i te francuskie walczyki – akordeon to instrument trochę obecnie zapomniany…”- wspomina z nutką nostalgii Pani Dyrektor Małgorzata Zaremba.
Przedszkolaki pod opieką pań wychowawczyń: Izabeli Bieniek, Magdaleny Siarnackiej i Pauliny Kluk przygotowały wesołą niespodziankę w postaci tańca, znanegowszystkim pod nazwą „kaczuchy”. Maluchy w strojach kaczuszek tańczyły z wielką energią i radością! O nagłośnienie na sali zadbał pan Dariusz Wołowiec, o kawiarenkę panie: Barbara Kramek i Iwona Ryszawa.
Uczniowie dowiedzieli się także ciekawych informacji o kuchni francuskiej i jej specjalnościach regionalnych. Wspomniano o żabich udkach, jadalnych kasztanach i szampanie, ale pozostano przy tradycyjnej desce z serami pleśniowymi typu camembert i brie. Prawdziwą ucztą dla podniebienia były gorące croissanty z ciasta francuskiego, przygotowane przez uczniów pod wodzą pana Pawła Durlika oraz chrupiące bagietki z dżemem truskawkowym w porze drugiego śniadania. Bon appetit! Francja to nie tylko sztuka kulinarna, to także bogata literatura. Do odwiedzin w szkolnej bibliotece zachęcała wszystkich gorąco pani Marlena Kuna, reklamując poczytne „Przygody Mikołajka” Sempego i Goscinnego, klasykę – dzieła Moliera, Stendhala, A. Dumasa, H. Balzaca, pięknie ilustrowane baśnie Charlesa Perrlauta, powieści Juliusza Verne’a, Wiktora Hugo, nawet biografięCharlesa de Gaulle’a, czy też książkę Erica Emmanuela Schmitta „Oskar i pani Róża”. Wielkie ukłony! Merci dla wszystkich!